19 Ekim 2012 Cuma

PEMBE HAREKET

Merhabalar bu benim bu platformda ki ilk yazım:))
Sizlerle bir arada olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum.
İlk yazımın ne olması gerektiğini biraz düşündüm ve bir sağlık personeli olarak haftaya uygun teması olan bir paylaşım yapmak istedim.Konumuz MEME KANSERİ

İlimiz Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün birlikte organize ettikleri "Pembe Hareket " organizasyonu kapsamında MEME KANSERİ'ne dikkat çekmek için Yalova sahilinde küçük amfide cümbür cemaat spor yaptık.Halimiz, neşemiz görülmeye değerdi,Sizlere önce bu eğlenceli organizasyondan bir kaç kare fotoğraf ve Meme Kanseri hakkında bilgi vermek istiyorum.





Meme kanseri bir çok ülkede, kadınların en korkulu sağlık sorunu olma özelliğini taşımaktadır. Günümüzde ABD’ de, sekiz kadından birisi meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde on kadında birdir. Dünyada her 11 dakikada 1 kadın, meme kanseri nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Türkiye’ de her yıl 30 bin kadın meme kanserine yakalanmaktadır.

Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kanserin bu denli hızlı artış göstermesi ülkemizde kanserle etkin mücadele edilmesini gerekli kılmaktadır.

Türkiye de en sık rastlanan ilk 10 kanserden yedisi, tüm kanserlerin nerdeyse 2/3’nü oluşturmaktadır ve bunların tamamına yakını çok ucuz, etkin ve kolay uygulanabilen halk sağlığı yaklaşımları ile önlenebilecek niteliktedir.

Ülkemizde halkımızın %80 i kanseri en önemli sağlık sorunu olarak nitelendirirken ancak %2 si kanserin erken belirtilerini, önlenebilme yollarını ve tarama metotlarını bilmektedir.

v Meme kanseri için memede kitle

v Rahim ağzı kanseri için menopoz sonrası ve /veya cinsel ilişki sonrası kanama

v Kalın bağırsak kanseri için dışkıda kan

v Cilt kanseri için deride ülser veya şekil ve renk değiştiren cilt lekeleri

v Gırtlak kanseri için iki haftayı geçen ses kısıklığı


Kadınlarda En Sık Görülen Kanser Meme Kanseridir.
Meme kanseri, süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine denir. Bazı özellikleri taşıyan kadınlarda, meme kanseri daha sık görülmektedir. Bu özelliklere risk faktörlerildiyoruz.
Meme kanserine yakalanma riskini artıran faktörleri kısaca şu şekilde sayabiliriz;
Yaş: İleri yaş önemli bir risk faktörüdür. Yeni meme kanseri tanısı konan kadınların % 70’i, 50 yaş üzerindedir.Kişisel meme kanseri hikayesi: Daha önce meme kanseri geçirmiş ve tedavi olmuş kadınlarda, diğer memede kansere gelişme olasılığı normal kadınlara göre 3-4 kat daha fazladır. Ailede meme kanseri hikayesi: Aile yakınları arasında meme kanserine yakalanmış kadınların, meme kanserine yakalanma olasılığı, diğer kadınlara göre daha fazladır Fertil çağ süresi: Adet görmeye erken başlanması, menepoza geç girilmesi, fertil cağı uzatmaktadır. Doğurganlık hikayesi: İlk çocuğu doğurma yaşı önemlidir. İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı 20 yaşından önce doğuranlara göre 2 kat fazladır. Östrojen hormonu tedavisi görenler: Menopoz nedeni ile uzun süre östrojen tedavisi ( 10 yıldan fazla) gören kadınlarda, meme kanseri oranı artmaktadır. Alkol,sigara kullanılması, Şişmanlık ve yağlı beslenme: Bazı çalışmalarda şişmanlığın,özellikle 50 yaş üzerindeki kadınlarda meme kanserine yakalanma riskini artırdığı gözlenmiştir.Egzersiz Yapılmalı Yoğun egzersiz ve jimnastik yapan kadınlarda meme kanseri riskinin azaldığı gözlenmiştir. Bu nedenle, tüm kadınlara önerilmektedir.

3 yorum:

  1. Yeni blogun hayırlı olsun Umay'cığım, hoşgeldin, dönmene sevindim:)

    Bu hastalık çok sıklaşmış, iki komşum yakalandı, ikisinin de bir göğsü alındı..yalnız biz buna eskiden göğüs kanseri derdik şimdi niye meme diyorlar anlamıyorum:))çünkü göğüs memenin daha kibarcası:)meme biraz argo gibi, ne bileyim güzellik yarışmalarında göğüs ölçüsü denir meme ölçüsü denmez mesela:)))amaan aklıma geldi işte:)

    YanıtlaSil
  2. teşekkür ederim ablacıımm bende senin dönmene sevindim:)
    burası sadece benim değil kadın bloggerlarla ortak yazdığımız bi blok sende dahil olursan sevinirim:)
    aynen meme bana da kaba geliyo kadınlardaki meme erkeklerinki göğüs diyo doktorlar onla alakalı olsa gerek..

    YanıtlaSil
  3. bu blog sayfasında böyle yazıların olması da gayet mantıklı bence.
    Meme kanserinde de ilk teşhis önemli.Allah herkese sağlık versin.Kaybedene kadar kıymetini bilmeyip çok ihmal ediyoruz ama yaşanan bedel hem kendimize hem sevdiklerimize çıkıyor...:-)Bilinçlenmek ve uygulayıcısı olmak önemli!

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

... BÜTÜN KIZLAR TOPLANDIK ... Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang