6 Ocak 2013 Pazar

EGONU KISIRLAŞTIR VE DAHA İYİ HİSSET


  
  Sevilmek ve  hayranlık duyulmak, egomuzu besleyen ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan kritik bir kavram..Başkalarının yaşattığı muhteşem imparatorluk, kendi içimizde oluşmamış ise bu ilgi azalmaya başladığı zaman oldukça mutsuz ve rahatsız hissederiz kendimizi.. Tamamıyle dış koşulların yansıması bizi iyi hissettirir çünkü..

  Gizem ve gizlilik ise bu hayranlığı tetikleyen yegane olgulardan biridir..”Sen çok iyi ve muhteşem birisin” kavramı anlam itibariyle egomuzu okşar ama “İnsan” olarak gerçekten iyi olduğumuz anlamına gelmez..Egosu yüksek insanlara şöyle bir bakın..Attıkları her adımın çoğunluğu “Adet” kaygısı taşır..”Ben” merkezci olmaları empati yapmalarını engeller.. Sevilmek ve hayranlık duyulmak onlar için yeme, içme kadar önemlidir..Onlar kendileri- “Ben leri” içinde aslında oldukça rahatsızdırlar..Ama dışarıdan muhteşem görünürler..Merak uyandırırlar..Bu durum aslında hepimizin içinde var olan doğal şeyler..Doğal olmayan,  “yaşama biçimi” haline getirmektir..Büyük risktir.Keşke Egolarımızı kısırlaştırsak.. O zaman hayat devam eder miydi ? Yükselme çabaları, hırslar,savaşlar,büyük olma “Ben” olma zihniyeti hep ego ile ilgili..

  Bir düşünün, içinizde sizi rahatsız eden, öfkelendiren, canınızı sıkan durumlar bütünü, eğer bir “Egoya” bağlı ise hemen uzaklaşın..Kendini gizleyen ego türleride var içimizde..”İyi olmaya çalışmak” Mütevazi olmaya çalışmak” ve bunu dile getirmekte tipik bir gizli egodur..

  Mutluluk ve  iyi hissetme imparatorluğumuzu kendi içimizde kurmalıyız..Başkalarına bağlı durumlar sona erdiği zaman hayat çekilmez olur..Kendini kandırmamakta oldukça önemli..
Hiçbirimiz mükemmel değiliz..
Egolarımız çoğunlukta sadece..

17 yorum:

  1. egolarımı kısırlaştırabilsek keşke tümüyle daha çok çalışmam gerek bu konuda tam bunları unuttuğum bir anda bu yazı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim Şeymacım:)keşke yapabilsek, az biraz başarmaya çalışıyoruz canım benim..

      Sil
  2. size katılıyorum.kimse mükemmel olamaz ama egoist olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kampet, yorumunuz için teşekkürler..evet malesef,..

      Sil
  3. hersey aslnda kendımızı tanımaktan gecıyor..
    kendısını ıyı tanıyan bılen bırısı eger bı de objektıf bakabılıyrsa kendıne
    kotu yanlarını torpuleme sansını da elde eder

    egoızmden uzak benlıkler dılıyorum hepımıze

    yazı cok guzeldı tskler sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öykü hoş geldiniz..Umarım egolarımızı törpülemeyi başarabiliriz.

      Sil
  4. egosu yüksek insanlarla ilgili bu denli akademik bir dille olmasa da kendi yaşadığım deneyimlerden yola çıkarak ben de bir yazı yazmıştım.o kadar tipik bir yapıları var ki artık sanal ortamda bile tanıyabiliyorum ve arkama bakmadan kaçıyorum kendilerinden:)

    YanıtlaSil
  5. gün boyunca ne insanlarla karşılaşıyoruz;bazılarının egosu tavan yapmış,affetmekten mahrum, kendilerini mükemmel görmekten ,dünyayı kendi merkezlerinde döndüğünü düşünen insanlar...
    Bazısı da var ki ,bir öncekinin tersine tamamen egosu eksik ,kendine güvenmeyen...Hani diyorsun 'ondaki bu ego patlaması birazcık da olsa buna sirayet etse'...
    Böyle bir çok örnek var...İşte burda şunu düşünüyorum.dikkatim 'birazcık olsa da'sözüne takılıyor.
    Kişisel gelişim açısından benliğimiz yani egomuz bizi geliştiren ,doğru kullanılmadığında ise itici yapan,hataları görmememizi sağlayan,bizi kine hırslı,kibirli bir insan olmaya yol açan kötü bir etmen oluyor.Kanımca burda doğru olan tanım ,sanırım egomuzu kısırlaştırmaktan ziyade egomuzu ehlileştirmenin doğru olduğunu düşünüyorum ben...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. egomuz olsun ama kıvamlı olsun diyorsun...sıfır ego çok mu güvensiz gözükür bilemedim..yani özgüveni egoyla bağdaştırmak bilmem ki nasıl olur..Bunu biraz düşünmek isterim..Yorum için teşekkürler Şanselize...

      Sil
    2. yaaani ,tabi.Zaten herşeyin abartısı zararlı değil midir.Bir şeyi ölçüsünde tutmadığın zaman zararlı değil midir.İnternet mesela,televizyon,teknoloji,sosyal medya onları nasıl kullandığımızla ölçütlü,nasıl ne şekilde faydalanıyorsak mesela:)
      ben özgüveni de ego kavramı içerisinde değerlendiriyorum.Ama bu bilgileri de daha çok okuduğum felsefi kitaplara dayanarak düşündüm.Çok doğru olduğunu iddia edemem fikrimin ama gördüklerim ve okuduklarım bana bunu düşündürdü..
      yine sözü çok uzattım,özür dilerim...Bu tür sesli düşünmeleri seviyorum ben.Amacım ukala olup fikrimi dikte etmek değil.Kırmak istemem seni.bu konuda konuşmak beni memnun ediyor çünkü:-))
      Bu tür şeylere dikkat çekmeniz zaten farkındalığınızı ortaya koyuyor:))
      seviyorum sizi...

      Sil
    3. rica ederim Şanselize bizzat keyif duydum ben..:):)

      Sil
  6. 3 tane aynı yorum yayınlanınca sileyim dedim hepsini silmişim beyazım özür dilerim..

    YanıtlaSil
  7. okurken huzur doluyorum. seni okurken yüzüm gülüyo. ve bence bi okurun bi yazardan en büyük beklentisi bu olmalı(:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umay için demek istedin sanırsam :):):)

      Sil
  8. hayırrrr ben mükemmelim:))

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

... BÜTÜN KIZLAR TOPLANDIK ... Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang