20 Kasım 2012 Salı

Sendromlara farklı bir bakış

Bacım;
eğer tıbbi bir yazı okumayı umuyorsan vazgeç,sendrom nedir, kime denir, merak ediyorsan vazgeç.Yok vazgeçmeden okuycam diyorsan da sonra bana " nasıl yanlış bilgiler vermişsin,insanları yanlış yönlendirmişsin" falan diye çemkirme,baştan uyardım bak!

Bu sadece aşağıdaki tüm sendromlardan muzdarip olduğunu düşünen bir kadıncağızın klavyesinden dökülenlerden ibaret.

Hala benimleysen,başlıyorum...







Polikistik over sendromu (PCO):
-33 yaşına gelmiş ama hala 15 yaşındaki bir ergen misali sivilcesi eksik olmayan,
-"su içsem yarıyor","benim kemiklerim iri","bu göbek değil,gazım var" şakacıklarının mucidi,
-"aaa senin adetin 28 günde mi geliyor,ne kadar erken öyle?normali 45-60 gün değil mi?"diye geçen kadınsal sohbetlerdeki şaşkın,
-"tırnak sefadan,saç cefadan,kıl vefadan uzarmış" kafiyeli uydurmacasının vefakar dişi kişisi
muhtemeldir ki PCO'dan muzdariptir.
Bu kişi her adet döneminde çektiği sancılar nedeniyle düz duvara tırmanmayı başarabilir,içtiği ağrı kesicilerle ilgili değme bilimadamlarına ağrıkesicinin etkileri,yanetkileri,doz aşımı gibi konularda konferans verebilir niteliktedir.
Hamile kalmayı istediğinde yaşadığı her hayalkırıklığını bu sendroma bağlayabilir.
Ultrasonda gördüğü sabun köpüğü gibi kistcikler onun hem cezası hem de vücudunun bir parçasıdır.Yani ne yardan,ne serden...

Stockholm Sendromu:
Eskiden bir çalışma hayatı olmuş ama artık olmayan,genellikle bir veya daha fazla da çocuk sahibi olmuş,hayatını çocuğunun yemeği,uykusu,kakası,eğitim-öğrenimi,evinin temizliği,çamaşırı,ütüsü,kocasının yemeği,uykusu,kakası,eğitim-öğrenimine adamış kişi bu sendroma yakalanmıştır.Aslında derin bir tuzağa düşmüş ve eve hapsolmuştur.Kocasının,evinin,çocuğunun kölesidir ama rutin işlere kendini öyle kaptırmıştır ki başka bir hayatı doğru bulamaz olmuştur.Rutinin bozulmasına şiddetle karşı çıkma,başkalarının hayatıyla,kocasıyla vs. ilgili eleştirilerine asabiyetle yaklaşma eğilimindedir.
Sendrom adını dünyanın en güzel,refah düzeyi en yüksek şehirlerinin birinden almıştır ki sendrom sahibi kişi de evini,hayatını öyle sanmaktadır.

Pazartesi Sendromu:
Çalışan kişilerde Pazartesi işe gitme düşüncesi nedeniyle böyle bir sendrom olduğunu düşünülse de aslında evhanımlarında da görülmektedir.Bütün haftasonu kayınvalideydi,akrabaydı,kocasının özel işleriydi deyip koşturan,bazense yine kocası istiyor diye onunla gezip tozan Stockholm sendromu sahibi kişi pazartesi gelince yine güvenli bölge olan "ev" sınırlarına döner ve rutin işlerine kavuşur.Ancak haftasonunun verdiği rutinin dışına çıkmışlık durumu ve er kişinin haftasonu özen ve başarıyla kirlettiği ev yeniden temizlenmeyi beklemektedir.Üstelik pazar alışverişi yapılmıştır ve taze sebzeler tazeliklerini kaybetmeden pişirilmek zorundadır.Hem haftasonu mahmurluğu,hem ev temizliği,hem yemek işi sendroma sokar dişi kişiyi.

Huzursuz bacak sendromu:
Genellikle kadınlarda görülmesinin tek sebebi vardır o da adında saklıdır zaten.Kadınlar gibi birşey yokken,herşey sütlimanken huzursuzluk çıkaran,"rahatsız" bir sendromdur bu da.Kişi tam uykuya dalacağı sırada o lanet bacak kıpırdamak ister.Gerersin,uzatırsın,bükersin.Bu sırada uyku gözlerinden akmaktadır.Yeniden uykuya dalarsın.Ama tam daldığını sandığın anda yeniden bir gıcıklık,bir içten gelen tepki ile bacak denilen o kesilip atılası organ gözün seyirmesi gibi seyirmeye başlar.Uykundan uyanırsın o huzursuz duyguyla ve gerinme,kıpırdanma ihtiyacı hissedersin.Kalkıp iki yürüsen daha iyi olacak gibi gelir ama kalkamazsın çünkü uyku tatlıdır.Bu durum ya uykuya galip gelip kalkıncaya ya da huzursuzluğa galip gelip uyuyuncaya kadar devam eder.

Tüm bunlara PMS(premenstruel sendrom), 2 yaş sendromu gibi eklemeler yapılabilir.Ancak şimdilik benden bu kadar.
Hala benimleysen bitiriyorum...

Sendromsuz günler,geceler dilerim hepiciğinize:)

4 yorum:

  1. PCO iki kadından birinde var.. Doğum kontrol ilacı kullanmak gerekiyo tedavisi için bende de evlenmeden önce vardı ama geçti.
    bu sendromların hepsini yaşıyom ben ya hele PMS döneminden nefret ediyorum.
    2yaş sendromundan çok çektim küçük martta4 olacak yeni kurtuldum daha düşün..

    YanıtlaSil
  2. pazartesi sendromu cok fena bence, çalıştıgım için calısanlar adına soyluyorum bunu suan :) banad beklerim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

... BÜTÜN KIZLAR TOPLANDIK ... Template by Ipietoon Cute Blog Design and Waterpark Gambang